Kunskapsdatabas: Bredband
Värt att veta om WiFi
Postad av Tomas Larsson på 10 February 2014 12:14

Trådlöst nätverk över 2.4GHz eller 5GHz

Trådlösa nätverk är något som har funnits länge och som används av allt fler.
Det vanligaste är att de arbetar på 2.4GHz-bandet vilket innebär att det nu finns väldigt många sådana nätverk.
I en hyresfastighet kan man nog idag räkna med att det finns ett trådlöst nätverk i varje lägenhet.

Då antalet frekvenser är begränsad så kommer det ofrånkomligen att vara så att nätverken stör varandra, och detta ger lägre hastigheter och sämre räckvidd eftersom nätverken ofta sänder på samma kanal.

Det finns dessutom andra störkällor  trådlösa telefoner, så kallade DECT-telefoner, mikrovågsugnar leksaker mm som inkräktar på dessa frekvenser.

Tänk på att placera router så långt från dessa som möjligt.
Murstockar, ventilationstrummor och tjocka väggar kan också hindra signalerna att nå fram till din dator, surfplatta eller telefon, att sätta routern bakom TV-apparaten är en direkt dålig idé.

Med 5GHz-bandet tillkommer fler kanaler som skapar större utrymme och ger mer plats för fler nätverk inom samma område, dessutom så är överförings mängden högre men räckvidden kortare.

Tänk på att både modem och nätverkskort måste ha stöd för frekvensen.

Om du har svårt att få täckning i hela hemmet, kanske du behöver köpa till en 'repeater' för att försärka signalen, här är det viktigt att den harbetar med samma standard som routern.

Inte kan min dator begränsa hastigheten på det trådlösa nätverket?

Ja, så är det faktiskt. Din dators hastighet och nätverksstöd ger en ganska omedelbar effekt på hastigheten du kan få ut.
Din router kan få stora problem med att hantera många olika standarder samtidigt och risken finns att routern växlar ner till den minsta gemensamma nämnaren,
vilket troligen inte är max-fart bara för att det finns en äldre dator med i nätet.

Dessutom så måste din router, dator och annan utrustning ha stöd för trådlösa nätverk med hastigheter som ligger över bredbandets hastighet.
För att få ut maximal hastighet bör du alltså använda en nätverkskabel.

Men även om du använder en nätverkskabel får du inte per automatik ut maximal hastighet.
Även nätverkskortet måste ha stöd för hastigheten och datorn i sig måste vara nog snabb för att kunna spara den stora mängd data som skickas.

Du kan kolla vilken hastighet du får på bredbandskollen.se.
Tänk på att du bör ha den senaste versionen av din webbläsare för att få ett så korrekt mätvärde som möjligt.
Mät gärna flera gånger för att få ett rättvist värde.